Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
491
852 cm3 térfogatú 0,391 mol/dm3 koncentrációjú sósavba beledobunk 2,55 g tömegű cinket. Hány dm3 29,6°C-os, 102,4 kPa nyomású hidrogéngáz keletkezik?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


Zn + 2 HCl = `ZnCl_2` + `H_2`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

2,55 g Zn az `2.55/65.4` = 0,039 mol

A HCl-oldat:

1000 `cm^3`-ében van 0,391 mol HCl

852 `cm^3` oldatban van `852/1000*0.391` = 0,33 mol HCl

Nem oldódik fel az összes cink, a HCl fogy el, keletkezik az egyenlet alapján feleannyi, azaz `0.033/2` = 0,165 mol `H_2`

p = 102,4 kPa = 102400 Pa

T = 29,6 °C = 302,6 K

V = `(nRT)/p` = `(0.165*8.314*302.6)/102400` = `4.08*10^(-3)` `m^3` = 4,08 `dm^3` `H_2` keletkezik.
0