Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
1584
Ólom-nitrát és kálium-jodid reakciójával ólom-jodid-csapadékot választottunk le az alábbi rendezendő egyenlet szerint:

Pb(NO3)2 + KI → PbI2 +KNO3

9,60 g ólom-nitráthoz hány cm3 0,225 mol/dm3 koncentrációjú KI-oldatot öntöttünk, ha az összes kiindulási anyag maradéktalanul elreagált?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`Pb(NO_3)_2` + 2 `KI` `rightarrow` `PbI_2` + 2 `KNO_3`

`M_(Pb(NO_3)_2)` = 331,2 `g/(mol)`

9,6 g ólom-nitrát az `9.6/331.2` = 0,029 mol ; ehhez szükséges az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz `0.029*2` = 0,058 mol KI.

1000 `cm^3` oldatban van 0,225 mol KI

Hány `cm^3` oldatban van 0,058 mol KI?

x = `0.058/0.225*1000` = 258 `cm^3` KI-oldatot öntöttünk hozzá.
1