Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
512
Alumínium és sósav reakciójából hidrogéngázt állítottunk elő. Hány gramm alumínium reagált el, ha a reakcióban 6,33 dm3 térfogatú, 19,0°C hőmérsékletű, 0,111 MPa nyomású gáz fejlődött?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `Al` + 6 `HCl` = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

V = 6,33 `dm^3` = 0,00633 `m^3`

p = 0,111 MPa = 111000 Pa

T = 19 °C = 292 K

`n_(H_2)` = `(p*V)/(R*T)` = `(111000*0.00633)/(8.314*292)` = 0,289 mol

Az egyenlet szerint 3 mol hidrogén keletkezik 2 mol alumíniumból

0,289 mol hidrogén keletkezik `0.289/3*2` = 0,193 mol alumíniumból, ami `0.193*27` = 5,21 g
1