Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
873
Alumínium és sósav reakciójából hidrogéngázt állítottunk elő. Hány gramm alumínium reagált el, ha a reakcióban 13,67 dm3 térfogatú, 15,7°C hőmérsékletű, 0,115 MPa nyomású gáz fejlődött?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 `Al` + 6 `HCl` = 2 `AlCl_3` + 3 `H_2`

V = 13,67 `dm^3` = 0,01367 `m^3`

p = 0,115 MPa = 115000 Pa

T = 15,7 °C = 288,7 K

`n_(H_2)` = `(p*V)/(R*T)` = `(115000*0.01367)/(8.314*288.7)` = 0,655 mol

Az egyenlet szerint 3 mol hidrogén keletkezik 2 mol alumíniumból

0,655 mol hidrogén keletkezik `0.655/3*2` = 0,437 mol alumíniumból, ami `0.437*27` = 11,79 g alumínium reagált el.
1