Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
626
2,300 g tömegű kalcium-karbonátra ráöntünk 159 cm3 térfogatú, 0,62 mol/dm3 koncentrációjú salétromsavat. Hány dm3 szén-dioxid keletkezik, ha a hőmérséklete 22,3°C, a nyomása pedig 0,112 MPa?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`CaCO_3` + 2 `HNO_3` = `Ca(NO_3)_2` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

2,3 g `CaCO_3` az `2.3/100` = 0,023 mol `CaCO_3`

salétromsav:

1000 `cm^3` oldatban 0,62 mol `HNO_3`

159 `cm^3` oldatban `159/1000*0.62` = 0,09858 mol `HNO_3`

A salétromsav feleslegben van; 0,023 mol mészkő fog elfogyni, keletkezik 0,23 mol `CO_2`.

p = 0,112 MPa = 112 000 Pa

T = 22,3 °C = 295,3 K

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

n = 0,04929 mol

pV = nRT

V = `(nRT)/p` = `(0.023*8.314*295.3)/112000` = `5.04*10^(-4)` `m^3` = 0,504 `dm^3` `CO_2` keletkezik.
`CaCO_3` + 2 `HNO_3` = `Ca(NO_3)_2` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

2,3 g `CaCO_3` az `2.3/100` = 0,023 mol `CaCO_3`

salétromsav:

1000 `cm^3` oldatban 0,62 mol `HNO_3`

159 `cm^3` oldatban `159/1000*0.62` = 0,09858 mol `HNO_3`

A salétromsav feleslegben van; 0,023 mol mészkő fog elfogyni, keletkezik 0,23 mol `CO_2`.

p = 0,112 MPa = 112 000 Pa

T = 22,3 °C = 295,3 K

R = 8,314 `(Nm)/(mol*K)`

n = 0,023 mol

pV = nRT

V = `(nRT)/p` = `(0.023*8.314*295.3)/112000` = `5.04*10^(-4)` `m^3` = 0,504 `dm^3` `CO_2` keletkezik.
1