Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mészoltás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
967
Köszönöm szépen előre is!


CaO + H2O = Ca(OH)2

A folyamatot kísérő energiaváltozás: -1177kJ/kg

Számítsd ki, ha 1 kg égetett meszet (CaO) 5 dm3 vízben szuszpendálsz (nem oldódik az egész), akkor mennyi hő fog fejlődni?

Ca(OH)2 oldhatósága: 0,185g/100 g víz

Képződéshők (kJ/mol):

CaO: -635

H2O: -286

Ca2+: -543

OH-: -223

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Nem tudom, hogy a Ca2+ és az OH- képződéshője (hidratációs energia??) kell-e, de ezeket találtam.
0

Alapvetően nem kellenek hozzá a képződéshők.
5000g vízben ⇒ 9,25g Ca(OH)₂ fog oldódni, n=0,125mol
ez szintén 0,125 mol
Problémába ott ütközünk, hogy nem tudjuk, hogy a -1177kJ/kg melyik adatra vonatkozik. Így ki kell számolnom a reakcióhőt:
Ca2+ + 2(OH)- = Ca(OH)₂ ; innen ΔkH = -543-2*223 = -989kJ/mol = ΔkH Ca(OH)₂
CaO + H2O = Ca(OH)₂ , melyből az összes ΔkH ismert
ΔrH = -989+286+635 = -68kJ/mol
De nekünk csak 0,125 mol CaO oldódik, tehát ΔrH=0,125* -68 = -8,5kJ
Jó közelítő értéket kapunk, hogyha a hidratációs adatot vesszük figyelembe, hiszen -1177kJ/kg átváltható ~66kJ/molra
Elméletileg a két adatt között nem kellene, hogy különbség legyen (Hess-tétel értelmében)
0