Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biológia

5952
1. Mi alkotja az érzékszerveket?
2. Szabályozás 3 fő alapelve
3. Reflex fogalma
4. Milyen részek vannak a belső fülben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
holnap, tz, érzékszervek, szabályozás, reflex
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Szia!
1.
Az emberi érzékelés általános jellemzői
Eszköztár:
Az élőlények általánosan jellemző sajátossága az ingerlékenység, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső és belső környezetükből származó hatásokat, az ingereket.

Az állatok és az emberszervezetében különleges, az ingerek felvételére és ingerületté alakítására szolgáló sejtek, sejtcsoportok, idegen szóval receptorok alakultak ki. Az ingerfelvevő a legegyszerűbb esetben egy érző idegsejt, ilyenek például a bőr fájdalomérző receptorai. Máskor idegsejtekkel kapcsolatban álló érzéksejtek szolgálnak az ingerek felfogására. Az érzékszervekben az érzéksejteket segédberendezések veszik körül, amelyek hatékonyabbá teszik az ingerfelvételt.

A receptorokat aszerint csoportosítjuk, hogy milyen típusú ingert fognak föl, és alakítanak ingerületté. Eszerint megkülönböztetünk fény-, hő-, mechanikai és kémiai receptorokat. A szem érzéksejtjei a fényt, a fül mechanikai receptorai a hang rezgéseit, a bőr hőérzékeny sejtjei a környezet hőmérséklet-változásait, a nyelv kémiai receptorai a táplálék kémiai ingereit fogják fel.

A receptorsejtekben csak megfelelő erősségű inger hatására jön létre ingerület, a túlságosan gyenge ingernek nincs hatása. Küszöbingernek nevezzük azt a legkisebb erősségű ingert, amely egy receptorban

ingerületet alakít ki. A küszöbingernél gyengébb ingerekről nem szerzünk tudomást, vagyis nem halljuk meg az ennél kisebb erősségű hangokat, nem érezzük a túlságosan híg konyhasóoldatízét stb.

A receptorokból az ingerületet érző idegsejtek továbbítják a központi idegrendszerbe, annak is az agykérgi területére, a megfelelő érzőközpontba. Az érzőközpontban történik az ingerület feldolgozása, ott alakul ki az érzet, tudatosul a látott kép, a hallott hang vagy az étel íze. A túlságosan erős ingerek a receptor fajtájától függetlenül fájdalomérzetet alakítanak ki a kérgi érzőközpontokban.

2.

A HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS ALAPELVEI
A többsejtű szervezetek sejtjei kémiai közvetítők segítségével teremtenek egymással kapcsolatot. Az információk átadása különböző módon lehetséges, melyek egyik típusát a szinapszisok működésében már láthattuk.
A receptorok sejtmembránbeli száma összefügg az ingerek mennyiségével. Mi okozhatja, hogy a megfelelő fájdalomcsillapítás eléréséhez az orvosnak egyre nagyobb mennyiségű morfint kell adagolnia a betegnek?
A kémiai közvetítők (hírvivők) eljutva a célsejthez, annak – a hírvivőre specifikus – receptorához kötődik. A kapcsolat megváltoztatja a receptor térszerkezetét, amely ezáltal aktivál egy vele kapcsolatban lévő molekulát, a G-fehérjét. A G-fehérje konformációváltásának következtében különböző folyamatok indulhatnak be a sejthártyában, illetve a sejten belül. A változások eredményeként fehérjék aktiválódnak, ami valamilyen közvetítő anyag kialakulását teszi lehetővé. Az egyik legjelentősebb sejten belüli közvetítő az ATP-ből képződő ciklikus-AMP (cAMP), de a Ca2+, esetleg a citoplazma egyes fehérjéi is módosíthatják a sejt folyamatait. Bármelyikük megjelenése enzimet aktivál, amely a citoplazmában egy-egy biokémiai folyamatsor beindulását, leállását, gyorsulását vagy lassulását eredményezi.
A hormonhatás típusai
A hormonhatás típusai

Amennyiben a hormonmolekula (pl. adrenalin, ACTH, TSH, FSH, LH, parathormon, kalcitonin) bekapcsolódott a receptorba, a mellette lévő G-fehérje képessé válik GTP-t GDP + Pi-vé hidrolizálni. A változás módosít egy inaktív állapotban lévő enzimet, az adenilát-ciklázt, amely az ATP-ből cAMP-t alakít ki, az pedig egy másik enzimre (protein-kináz-A) hat. Ez különböző enzimeket aktiválhat (foszforilálva azokat) módosítva számos folyamat kialakulását. A válasz specifitását az adott sejtben megtalálható foszforilálható fehérjék minősége és mennyisége adja.
Más hormonok (pl. az acetilkolin, a vazopreszszin, az oxitocin, a szerotonin) a sejt Ca2+-szintjének növelésével módosítja a működést. A hormon receptorba való kötődésével módosuló G-fehérje ioncsatornát nyit, amelynek következtében a sejt környezetéből – a koncentrációkülönbség miatt – ionok kerülnek a sejtbe. Az ionokat a citoplazma kalciumkötő fehérjéi veszik fel, és ezek aktiválódva különböző élettani hatást fejtenek ki.
Hírvivő lehet az inozitol-trifoszfát (IP3) és a diglicerol (DAG) is. Ezek közvetítésével termelődik a belső elválasztású mirigyekben nagyobb mennyiségű adrenalin, aldoszteron, inzulin, növekedési hormon, tesztoszteron, parathormon stb.
A szteroidhormonok és a pajzsmirigy hormonjai kémiai tulajdonságuknak megfelelően képesek a sejthártyán átjutni. A citoplazmában vagy a sejtmagban lévő belső receptormolekulákhoz kötődve közvetlenül a célsejt sejtmagjára, az RNS szintézisére hatnak. A kialakuló új fehérjék módosítják a sejt működését.
Hormon: sejtekben, szövetekben vagy belső elválasztású mirigyekben termelődő olyan szerves vegyület, amely befolyásolja az életműködéseket.
Az állati hormonok jellemzői:
–hatás- és – legtöbbször – fajspecifikusak;
– nem a termelődés helyén hatnak;
– közvetve befolyásolják a folyamatokat;
– a hatás során felhasználódnak.
A hormonok termelését több tényező szabályozza. A testfolyadékban található anyagok mennyisége – a belső környezet egy tényezője – módosíthatja a mirigy működését (pl. hasnyálmirigy szigetei, mellékpajzsmirigy stb.).
A testfolyadékkal jut el a célmirigyhez egy másik belső elválasztású mirigyben képződött hormon is. Az agyalapi mirigy serkentő hormonjai a pajzsmirigy, a mellékvese kéregállománya az ivarmirigyek hormontermelését szabályozza.
Az ember belső elválasztású mirigyei
A hormontermelés szabályozása
Az ember belső elválasztású mirigyei A hormontermelés szabályozása
A neuroendokrin rendszer működését az idegsejtek által képezett neuroszekrétumok irányító hatása és a közvetlen idegi szabályozás is biztosítja. A hipotalamusz egyes idegsejtjei által termelt neuroszekrétumok serkentik vagy gátolják az agyalapi mirigy hormontermelését. A mellékvese velőállománya pedig szimpatikus hatásra termel és ad le a vérbe több hormont.
Vizsgáld meg a hormontermelés szabályozását a .2. ábrán! Milyen szabályozási típusokat figyelhetsz meg? Sorolj fel olyan zavaró jeleket, melyek – eddigi ismereteid alapján – befolyásolják a hormonrendszer működését! Milyen módjai alakultak ki a visszacsatolásnak?
A változó környezetben a hormontermelés negatív visszacsatolásos szabályozása biztosítja a szervezet működésének megfelelő egyensúlyát, az állandóságot. A bonyolult szabályozókörök pontos tevékenységének megzavarása, a helytelen beavatkozás súlyos következményekkel járhat.

3.
A reflex
Működésük szerint a neuronoknak három fő típusuk van. Az érzőidegsejtek inger felvételét végzik, vagyis a szervezetet kívülről érő vagy belső állapotát jelző hatásokra ingerületbe kerülnek. Ingerületük az axon útján a központi idegrendszerbe jut. A köztes idegsejtek vagy interneuronok két vagy több idegsejt között közvetítik az ingerületet. A végrehajtó idegsejtek, más szóval a mozgatóneuronok az ingerületet a végrehajtó szervhez továbbítják, például egy izomhoz vagy egy mirigyhez.

Reflexív vázlata
Reflexív vázlata
Az érzőidegsejtek révén a központi idegrendszerbe érkező ingerületet általában interneuronok továbbítják a végrehajtó idegsejt(ek) felé. Az érző- és az interneuronok axonja is sokszorosan elágazódhat, így bonyolult neuronhálózatok jönnek létre. Ezek lehetővé teszik az ingerület sokirányú szétterjedését és feldolgozását a központi idegrendszerben.

A reflex az idegrendszer alapvető működése: valamilyen inger hatására az idegsejtek közreműködésével meghatározott válaszreakció alakul ki. A reflex létrejöttében szerepet játszó idegrendszeri kapcsolat a reflexív, amely érző, köztes és mozgatóidegsejtekből áll. Utolsó tagja a végrehajtó szerv, aminek működése a hozzá érkező ingerület hatására megváltozik, pl. az izom összehúzódik, a mirigy váladéktermelése fokozódik.

Amikor például megszúrjuk az ujjunkat, a bőrünk receptoraiban kialakuló ingerület az érzőneuronok axonján a gerincvelőbe jut, majd köztes idegsejt közvetítésével átterjed a kar hajlítóizmait működtető mozgatóidegsejtre. A mozgatóidegsejt ingerületének hatására a hajlítóizmok összehúzódnak, karunk eltávolodik az ingerforrástól.

Egyszerű reflexműködés az is, amikor az Achilles-ínra mért ütés hatására a lábszár feszítőizmai összehúzódnak.

4.
A fül anatómiája
A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Az emberi fül anatómiája

A fül a hallás és az egynesúlyozás érzékezserve. A külső-, a közép- és a belsőfülre különíthető el az emberi fül.



A külsőfül részea fülkagyló, a külső hallójárat és a fülcimpa, egy vak járatban végződik. A külső fül végén található a dobhártya.



A dobhártya másik oldalán, a középfülben találhatók a levegő rezgéseit továbbító hallócsontocskák; a kalapács, az üllő és a kengyel. A középfület egy járat köti össze a garattal.



A középfül és a belsőfül között két kis hártyával elválasztott ablakocska van. Az egyensúlyérzékelésért és a hallásért felelős finom kis egységek a belsőfülben helyezkednek el.



Az emberi fül számára biztonságos hangerősség tartománya 30 és 80 decibel között van. A 85 és 110 közötti érték már veszélyes, a 120 decibelnél erősebb hang pedig olyan ártalmas, hogy maradandó halláskárosodáshoz, hallásvesztéshez vezethet.
-1