Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
409
Sziasztok kéne a segítség: Egy 500 dm3-es palack 150C hőmérsékletű és 0,283 Pa nyomású gázt tartalmaz. A gáz nyomása eredetileg 1,013Pa volt.Hány mol gaz van a palackban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
V = 500 `dm^3` = 0,5 `m^3`

T = 150 °C = 423 K

p = 0,283 Pa (???)

pV = nRT

n = `(pV)/(RT)` = `(0.283*0.5)/(8.314*423)` = `4*10^(-5)` mol

Egyébként a kérdés teljesen értelmetlen, ilyen kis nyomás nem nagyon van, ha van is, akkor már nem írható le a rendszer az egyetemes gáztörvénnyel. Ha meg eredetileg mennyi volt a nyomás, az kit érdekel, talán kiengedték, de egy állapotot egy paraméter-sorozat ír le.
0