Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör kerületének kiszámolása átmérőből

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1244
Sziasztok ez lenne a feladat
Egy parkba kör alakú pázsitiot vetnek amelynek átmérője 10m
A) Hány kg fűmagot vegyenek a négyzetméterenként 5dkg magot számítanak

B) A Pázsit szélére keskeny szegélyt terveznek.Milyen hosszú ez a szegély?
Előri is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A kör felületét az A=r^2×π képlettel számolhatod ki, ahol r a sugár (az átmérő fele), π (pi) pedig egy állandó, 3,14.
Tehát ha az átmérő 10 m, akkor a sugár 5 m, így a felület A=5^2×3,14=78,5 m^2. Mivel m^2-enként 5 dkg fűmag szükséges, összesen 5×78,5=392,5 dkg mag, azaz 3,925 kg szükséges.

B.,

A szegélyt a kör kerületére kell, ezt pedig a K=d×π képlettel számoljuk ki, ahol d az átmérő (!). Azaz K=10×3,14=31,4 m. Ennyi szegély szükséges a pázsithoz.
1

Azért én óvatosan bánnék azzal a π=~3,14-es kerekítéssel... Már csak azért is, mert ezzel a valódi értékét lefelé kerekítettük, így nem lesz elég az említett magmennyiség. Sokkal jobb választás ebben az esetben a π=~3,15-ös kerekítés, ekkor 5²*3,15=78,75 m²-t kapunk, ehhez pedig 78,75*5=393,75 dkg=3,9375 kg mag szükséges. Látható, hogy 0,0125 kg-mal, vagyis 1,25 dkg-mal többet kaptunk, viszont itt felfelé kerekítettük π értékét, tehát biztos, hogy elég lesz a mag, míg az első esetben nem, még ha elhanyagolható is az eltérés a két végeredmény között. Pontosabb eredményt kapunk, hogyha a π=~3,1416-os kerekítést használjuk, ekkor 5²*3,1416=78,54 m²-es területet kapunk, ehhez 78,54*5=392,7 dkg=3,927 kg magra van szükség. Itt már csak 0,002 kg=0,2 dkg az eltérés az előző válaszban látható végeredményhez képest, mégis ez a magmennyiség elég, míg az előző nem.

A második résznél is, hogyha lefelé kerekítjük π értékét, akkor nem lesz elég, mivel nem fog körbeérni a szegély; ha itt is a π=3,1416-os kerekítést használjuk, akkor 2*5*3,1416=31,416 métert kapunk, ami az előző végeredménynél 1,6 cm-rel nagyobb, ráadásul ez sokkal pontosabb kerekítés, mint a 3,14-es, tehát azt mondhatjuk, hogy legalább 1 cm-es hézag lesz a körben, hogyha a 3,14-es kerekítéssel számolunk, ez pedig már mérhető hiba.
1