Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1956

342
Mutassa be az 1956-os forradalom kitörését és eseményeit október 28-ig!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Szia
A magyar történelem bővelkedik az idegen uralom és zsarnokság elleni harcokban. Ennek nagyszerű példája az 1956-os forradalom és szabadságharc is, amely az egész világ számára megmutatta a magyar nép erejét és szabadságszeretetét.
1956 őszére a társadalom számára is egyértelművé vált, hogy a párton belüli ellentéteket kihasználva változásokat lehet elérni. Elsőként a fiatalok fogalmazták meg követelései­ket. 1956 októberében a szegedi egyetem hallgatói kiváltak kommunista párt ifjúsági szervezetéből (Dolgozó Ifjúság Szövetsége), és megalakították a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét (MEFESZ). Példájukat rövidesen az ország többi egyetemén is követték. Októberben (22-én) a budapesti Műszaki Egyetem MEFESZ-szervezete 16 pontban fogalmazta meg az egyetemi ifjúság követeléseit. A törvénytelenségeket elkövető vezetők (különösen Rákosi) megbüntetését, Nagy Imre miniszterelnöki kinevezését, szabad választásokat és a szovjet csapatok távozását sürgették. Gazdasági követeléseik közé tartozott a bérek emelése, a tervgazdaság és a beszolgáltatási rendszer felülvizsgálata.

A FORRADALOM ELSŐ NAPJA
Mosolygó fiatalok vonulnak Budapesten, kezükben táblák. Az egyiken felirat: Szolidaritást a lengyel néppel!
Tüntetők Budapesten, 1956. október 23-án. Az egyik táblán a lengyel címer
Nézz utána, miért vitt lengyel címert a tömeg! Mi történt a lengyelországi Poznańban? Nézd meg a térképen, milyen útvonalakon vonultak a tüntetők ezen a napon!
1956 nyarán a lengyelek fellázadtak a sztálinista rendszer ellen. Ezt gyorsan leverték, de ősszel a lengyel vezetés reformokra kényszerült. 1956. október 23-ára a budapesti Műszaki Egyetem hallgatói békés felvonulást szerveztek a lengyelek támogatására és a magyarországi változásokért. A pártvezetés először betiltotta, majd mégis engedélyezte a megmozdulást. A műegyetemisták kezdeményezéshez több egyetem is csatlakozott.

A tüntetés délután háromkor kezdődött. A pesti egyetemisták a Petőfi-szobornál gyülekeztek, ahol Sinkovits Imre színművész elszavalta a Nemzeti dalt. Ezután a budai oldalon álló Bem-szoborhoz vonultak. Ide érkeztek a Műszaki Egyetemtől induló műegyetemisták is. A tüntetők – akikhez egyre több járókelő csatlakozott, köztük munkából hazatérő munkások – ekkor már olyan nemzeti színű lobogókat vittek magukkal, amelyekből kivágták a gyűlölt Rákosi-féle címert. A lyukas nemzeti zászló 1956 jelképévé vált.

A Bem térről a tömeg egy része a Parlamenthez vonult, ahol este Nagy Imre mondott beszédet. Egy másik csoport a Városliget felé vette az irányt, és az esti órákban ledöntötték a rendszer jelképét, a hatalmas méretű Sztálin-szobrot.

A Magyar Rádió székháza előtt a kora délutáni óráktól kezdve egyre nagyobb tömeg várakozott. Azt akarták elérni, hogy olvassák be a rádióba követeléseiket. Ehelyett este nyolckor Gerő Ernő beszéde hangzott el, amelyben nacionalistáknak nevezte, és megtorlással fenyegette meg a tüntetőket. A növekvő számú és egyre dühösebb ember láttán a rádiót védő ÁVH-sok este 9 körül a tömegbe lőttek. Addigra a tüntetők is szereztek fegyvereket, katonáktól, rendőröktől és hadiüzemek raktáraiból. Megostromolták, és másnap reggelre elfoglalták a rádió épületét. A békésnek induló felvonulásból fegyveres felkelés lett.

Október 23-án a vidéki városokban is tüntetések kezdődtek. Az első lövések Debrecenben dördültek el, ahol a megyei pártszékház elé vonuló, fegyvertelen tömegbe lőttek az épület védői.

Az események hatására a párt vezetői október 23-án az éjjeli órákban behívták a szovjet csapatokat Budapestre, majd (már másnap hajnalban) kinevezték Nagy Imrét miniszterelnöknek. Október 24-én újabb és újabb szovjet egységek lépték át Magyarország keleti határát, illetve Székesfehérvárról páncélos alakulatok indultak Budapest felé.

A szovjet páncélosok megjelenése csak olaj volt a tűzre. A forradalom a megszállók elleni szabadságharccá vált. Október 24-től a főváros utcáin, terein főleg fiatalokból álló fegyveres csoportok alakultak (a „pesti srácok”), amelyekhez honvédek, katonatisztek is csatlakoztak. A Széna téren, a Corvin közben, a Baross téren, a Tűzoltó utcában, a Boráros téren és a Móricz Zsigmond körtéren harcoló alakulatok váltak a legismertebbé. A páncélosok ellen használt legfontosabb fegyver a Molotov-koktél volt.


A gyárak, üzemek dolgozói munkástanácsokat alakítottak, amelyek felváltották a kommunista pártszervezeteket. A kommunista tanácsi közigazgatás sok helyütt egyszerűen eltűnt, és helyét nemzeti vagy forradalmi tanácsok vették át.

Nagy Imre miniszterelnök elképzelése az volt, hogy tárgyalásos úton, részben engedményekkel próbálja meg lecsillapítani a nép – általa is jogosnak tartott – haragját. A párt vezetőinek és tagságának egy része azonban kizárólag a fegyveres „megoldásban” hitt. Elképzelésük szerint a szovjet hadsereg felvonulása, a párthű államvédelmi alakulatok erőszakos fellépése elegendő lesz a „rendteremtéshez”.

Október 25-én délelőtt tüntetők vonultak a Parlamenthez. Barátkoztak az épület védelmére ide rendelt szovjet katonákkal, éltették Nagy Imrét, követelték Gerő Ernő távozását és az ÁVH megszüntetését. A békés tömegre a környező épületekből, több irányból tüzet nyitottak magyar és szovjet fegyveresek. A rengeteg sebesült mellett száz körül volt a halottak száma. Ezekben a napokban vidéken is többször lövettek a békés tüntetők közé. Az egyik legvéresebb sortűz Mosonmagyaróváron volt (október 26.).

Gerőt a Parlament előtti sortűz napján leváltották – a szovjetek beleegyezésével –, és helyére Kádár Jánost választották. Október végén Kádár feloszlatta az állampártot (az MDP-t). Még aznap megalakult az új kommunista párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), amelynek tagja volt Nagy Imre, de vezetője Kádár János lett.


0