Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
464
Sziasztok! Ebbe esetleg tudtok segiteni? holnap 9:00 ra kell be adnom, de nem értem. a válaszkta előre is köszönnön.
Szeged lakossága1960-ban 118 000 fő volt, 1990-ben pedig 170 000 fő.
Feltételezzük, hogy évről évre azonos arányban nőtt a lakosok száma. Hány %-
kal nőtt évente Szeged lakossága a 30 év alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lényegében ez egy kamatos kamat, ha úgy nézzük :D
A képletünk ez: Tn = T₀*((100+p)/100)ⁿ, ahol adott a Tn = 170000, a T₀ = 118000 és az n = 30 év
Behelyettesítünk:
170000=118000*((100+p)/100)³⁰ (osztunk 118000-el, vesszük a bal oldal gyök 30-adát, elosztjuk 100-zal és kivonunk belőle 100-at).
Az eredmény: 1,224482184%. Tehát minden évben 30 éven keresztül ennyivel nőtt a lakosság száma.
0