Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másod fokú egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
583
A VIII.osztály tanulói búcsúzáskor fényképet adtak egymásnak,mégpedig minden tanuló minden társnak. Hány tanuló volt az osztályban,ha összesen 342 fényképet ajándékoztak egymásnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
x*(x-1)=342
x2-x=342
Elvégezzük az egyenletet, és kijön x1=19; x2=-18, nyílván nekünk a 18 kell.

18 tanuló volt az osztályban
0

A megoldás attól függ, hogy tanultál-e már másodfokú egyenletet megoldani megoldóképlettel, vagy teljes négyzetté alakítással. Ha nem, akkor érdemes kiemelni x-et:

x*(x-1)=342, mivel x értelemszerűen egész, ezért írjuk fel 342 osztópárjait:

1*342
2*171
3*144
6*57
9*38
18*19, ha folytatjuk, akkor ugyanazokat kapjuk, csak visszafelé.

Az a szorzat jó nekünk, ahol a tényezők különbsége 1, ez pedig a 18*19-nél lesz meg; ha x=19, akkor x-1=18, így 19*18=342, ez tényleg jó lesz nekünk.

Másik megoldás még, hogy az x és az x-1 nem állnak messze egymástól; ha egyenlőek lennének, akkor egy egyszerű gyökvonással el tudnánk intézni, így x=~18,49 lenne a megoldás, de nekünk nem x*x van, hanem x*(x-1), de a számok közelsége miatt a fenti szám környékén keressük a megoldást, és az x=19-nél meg is találjuk.
0