Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodrendű Taylor polinom

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1367
Másodrendű Taylor polinom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Két változó van, itt majd parciális deriváltakat kell csinálni.
Másodrendű, vagyis második deriváltig kell elmenni.

Általánosságban így van a Taylor az (a,b) pont körül:
f(a,b) + (x-a)·fx(a,b) + (y-b)·fy(a,b) + 1/2! · ((x-a)²·fxx(a,b) + 2(x-a)(x-b)·fxy + (y-b)²·fyy(a,b))

Az alsó index x illetve y azt jelenti, hogy olyan parciális derivált kell.
fx = ∂/∂x arctg(x-2y) = 1 / [(x-2y)² + 1]
fy = ∂/∂y arctg(x-2y) = -2 / [(x-2y)² + 1]
fxy = ∂²/∂x∂y arctg(x-2y) = ∂/∂y 1 / [(x-2y)² + 1] = (-1 / [(x-2y)² + 1]² ) · 2·(x-2y)·(-2) = 4·(x-2y) / [(x-2y)² + 1]²
A maradék két deriváltat csináld meg te...
Aztán be kell persze helyettesíteni (3, 1)-et...

Ugye menni fog?
Módosítva: 9 éve
1