Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsd ki, hogy a tömény oldat 100 cm3-e milyen mólkoncentrációjú!

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
Ccc.H2SO4=?
CRault=?

W=96%
Ró=1,84g/cm3
V=100cm3

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

100 g kénsavoldatban van 96 g kénsav és 4 g víz.

96 g kénsav az `96/98` = 0,98 mol kénsav

4 g vízhez van 0,98 mol kénsav

1000 g vízhez van `1000/4*0.98` = 244,9 mol kénsav

A tömény kénsav Raoult-koncentrációja 244,9 mol / kg víz.

Az oldat térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.84` = 54,34 `cm^3`

54,34 `cm^3` oldatban van 0,98 mol kénsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/54.34*0.98` = 18,02 mol kénsav

A tömény kénsav 18,02 `(mol)/(dm^3)` koncentrációjú.
1