Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgáshenger felszíne, térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
Mekkora annak a forgáshengernek a felszíne, térfogata, amelynek magassága 20 cm, palástjának területe 6000 cm²?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
felszíne, térfogata, forgáshenger
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A palást területe:

`A_p` = `2*r*pi*m`

A henger sugara:

r = `A_p/(2*pi*m)` = `6000/(2*3.14*20)` = 47,75 cm

A henger felszíne:

A = `2*A_("alap")+A_p` = `2*r^2*pi+A_p` = `2*47.75^2*3.14+6000` = 13162 `cm^2` = 131,62 `dm^2`

A henger térfogata:

V = `r^2*pi*m` = `47.75^2*3.14*20` = 143239 `cm^3` = 143,239 `dm^3`.
1