Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
583
A 4-es feladatból az a.,b.,c., feladat kellene :)
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Írom egymás után, hogy ami szövegesen van megírva, abból mi lesz
- Gondoltam egy számot: x
- A kilencszereséhez: 9x
- hozzáadtam 9-et: 9x+9
- Így ugyanakkora számot kaptam: 9x+9 =
- mint amikor a szám feléhez: 9x + 9 = x/2
- adtam felet: 9x + 9 = x/2 + 1/2

b)
Most már csak a vége:
2x - 6 = (x-3)·2

c)
2x - 8 = ... ezt rád bízom, próbáld befejezni. Ha nem megy, szólj.

Az egyenletek megoldása:
a)
9x + 9 = x/2 + 1/2
szorozzuk meg mindkét oldalt 2-vel, hogy ne legyenek ott azok a ronda törtek:
18x + 18 = x + 1
vonjunk ki x-et mindkettőből:
17x + 18 = 1
vonjunk ki 18-at mindkettőből:
17x = -17
osszunk 17-tel:
x = -1
Kész.

b)
2x - 6 = (x-3)·2
A jobb oldalt bontsuk fel:
2x - 6 = 2x - 6
Ugyanaz van mindkét oldalon, ami azt jelenti, hogy az minden x-re teljesül.

c)
2x - 8 = (x-3)·2
A jobb oldalt bontsuk fel:
2x - 8 = 2x - 6
vonjunk ki 2x-et:
-8 = -6
Ez nem igaz, tehát sosem teljesül az egyenlet, nincs megoldás.
Módosítva: 9 éve
0