Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bontsa fel az integrált kettő egyszeres integrálra

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
565
Bontsa fel az integrált kettő egyszeres integrálra
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem értem pontosan, hogy mit akar jelenteni ez a "bontsa fel" dolog...
Ha azt jelenti, hogy ki kell találni az integrálási határokat, akkor:

Először is rajzold meg a H halmazt a koordinátarendszerben, abból látszik, hol kell integrálni.

1) Ha a belső integrálban van az y:
1   ex
∫ x ∫ 2y dy dx
0   √x

2) Ha a belső integrálban van az x
Ilyenkor két tartományra kell bontani, mert egy függvénnyel nem írható le:
- A H halmaz "alja": bal oldalon az y tengely, jobbra pedig a √x határolja. y=√x átalakul y²=x-re:
1    y²
∫ y ∫ 2x dx dy
0    0
Ehhez kell hozzáadni ezt:
- A H halmaz "teteje": jobb oldalon az x=-1 egyenes, bal oldalon az y=ex határolja. Ez átalakul abba, hogy ln y = x. Ezek a görbék az (1;e) pontban metszik egymást, odáig megy az integrálás.
e     1
∫ y ∫ 2x dx dy
1   ln y

Kiszámolni talán az 1)-essel a könnyebb, ott legalább csak egy kettős integrál van:

A belső integrál: ∫ 2y dy = y²
Ez √x-től ee-ig megy, tehát = e2x - x

A külső: ∫ x·e2x - x² dx
Az x² egyszerű, x³/3.
Az x·e2x trükkösebb, először érdemes parciális integrálást csinálni:
f ' = e2x, g=x
f = e2x/2, g'=1
∫ e2x·x dx = e2x·x/2 - ∫ e2x/2 dx
= e2x·x/2 - e2x/4

Ne feledkezzünk meg az x³/3-ról sem, ez a teljes integrál:
e2x·x/2 - e2x/4 - x³/3

És a határok 0-tól 1-ig vannak:
(e²/2 - e²/4 - 1/3) - (1/2 - 1/4) = e²/4 - 7/12
1