Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
882
240,5 cm3 1,8 mol/dm3 kénsavoldat (H2SO4) készítéséhez hány cm3 98 m/m%-os
ρ = 1.84 g/cm3 sűrűségű kénsavoldat kell?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

A kapott oldat:

1000 `cm^3`-ében van 1,8 mol kénsav

240,5 `cm^3`-ében van `240.5/1000*1.8` = 0,4329 mol kénsav

A kiindulási oldat:

100 g-jában van 98 g kénsav, ami `98/98` = 1 mol

hány g oldatban van 0,4329 mol kénsav?

x = `0.4329/1*100` = 43,29 g a kiindulási oldatunk.

Ennek az oldatnak a térfogata:

V = `m/rho` = `43.29/1.84` = 23,53 `cm^3` tömény kénsavból indultunk ki.
1