Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
506
97,3 cm3 térfogatú, 1.096 g/cm3 sűrűségű, 6,86 mol/kg H2O Raoult-koncentrációjú sósavat 204,2 cm3-re hígítunk. Hány mol/dm3 lesz a keletkező oldat molaritása?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

A kiindulási oldat:

1000 g vízben van 6,86 mol HCl, ami `6.86*36.5` = 250,39 g HCl

1250,39 g oldatban van 6,86 mol HCl

Ennek a térfogata:

V = `m/rho` = `1250.39/1.096` = 1140,87 `cm^3` oldatban van 6,86 mol HCl

97,3 `cm^3` oldatban van `97.3/1140.87*6.86` = 0,585 mol HCl

Ezt felhígítjuk

204,2 `cm^3` oldatban van 0,585 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/204.2*0.585` = 2,87 mol HCl

Az oldat molaritása 2,87 `(mol)/(dm^3)`.
1