Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetételi változók kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
531
88,5 g tömegű, 2,03 tömegszázalékos réz(II)-szulfát-oldatban feloldunk 7,25 tömegű CuSO4•5H2O-ot. Hány tömegszázalékos lesz az oldat (a vízmentes réz-szulfátra nézve)?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

A kristályos réz(II)-szulfátot kezeljük úgy, mint egy oldatot.

249,5 g `CuSO_4*5H_2O`-ban van 159,5 g `CuSO_4`

100 g `CuSO_4*5H_2O`-ban van `100/249.5*159.5` = 63,93 g `CuSO_4`

A kristályos réz(II)-szulfát tehát egy olyan "oldat", amiben 63,92 tömeg% `CuSO_4` van.

Most jöhet a keverési egyenlet:

`88.5*2.03+7.25*63.92=(88.5+7.25)*x`

x = `(88.5*2.03+7.25*63.92)/(88.5+7.25)` = 6,72

A kapott oldat 6,72 tömeg%-os.
0