Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
545
Hogyan kell ezeket megoldani? Légyszi egyenként oldjátok meg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
A szám legyen az ismeretlen, mondjuk: x (ez ügye 1 db x -et jelent)
A feladat szövege szerint:
'Kétszerese', eddig:
1x*2=2x

'5-tel kevesebb': 2x+5

'mint a háromszorosa'=1x*3=3x

Tegyük egyenlőségbe a két mondatrészt, a mint előtti/utánit.
2x+5=3x /Vonjunk ki 2 x-et, de akkor nem csak a bal, hanem jobb oldalból is ki kell vonnunk
5=x

A szám 5

Ellenőrzés:
Kétszere 5-tel kevesebb mint háromszorosa:
5*2=10
Ez tényleg kevesebb 5-tel mint 5*3=15?
Igen, azaz jól dolgoztunk.

2.
195:3, ez lesz a szám átlaga, ez 65.
Mivel ez a szám átlaga, kell egy ennél kisebb páratlan, és egy nagyobb páratlan szám. (közvetlen)
63,65,67
63+65+67?=195
195=195

jól dolgoztunk

3.
0.6x-14=0.5x /-0.5x
0.1x-14=0 /+14
0.1x=14 /:*10
x=140

A szám 140.

Ellenőrzés:
140 60%-a 84.
140 fele 70.
84-14=?70
70=70

A megoldás helyes

4.
3/8x=36-3/4x /*8
3x=288-6x /+6x
9x=288 /:9
x=32

A szám 32

Ellenőrzés:
32*3/8=?36-(32*3/4)
12=?12
12=12
Jól dolgoztunk
1