Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyökjel alól való kiemeléssel hozd egyszerűbb alakba!

Főoldal » Középiskola » Matematika
624
_____ ____
³√81a⁴ - ³√8a⁸=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
81 = 3⁴
3⁴·a⁴ = (3a)⁴ = (3a)³ · 3a
³ (3a)³ · 3a  = 3a · ³ 3a 

8 = 2³
a⁸ = a⁶·a² = (a²)³ · a²
2³·(a²)³ · a² = (2a²)³ · a²
³ (2a²)³ · a²  = 2a² · ³ a² 

Tehát:
3a · ³ 3a  - 2a² · ³ a² 
0