Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Kémia
785
5. Készíteni kell 2,00 dm3 0,100 mol/dm3 koncentrációjú sósavat. Hány cm3 w = 38,16%-os 1,195 g/cm3 sűrűségű sósavat kell bemérni? (16,0 cm3 )
c) Készíteni kell 500 cm3 0,500 mol/dm3 koncentrációjú kénsavoldatot. Hány cm3 w = 95,6 w%-os,  = 1,84 g/cm3 sűrűségű cc. H2SO4 -t kell bemérni? (13,9 cm3 )
d) Készíteni kell 200 cm3 2,00 mol/dm3 koncentrációjú salétromsavoldatot. Hány cm3 w = 65,3%-os,  = 1,4 g/cm3 sűrűségű cc. HNO3-t kell bemérni? (27,6 cm3 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

5, `M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

2 `dm^3` oldatban van `2*0.1` = 0,2 mol HCl, ami `0.2*36.5` = 7.3 g HCl

A kiindulási oldatunk:

100 g-jában van 38,16 g HCl

mennyiben van 7.3 g HCl?

x = `7.3/38.16*100` = 19,13 g sósav

V = `m/rho` = `19.13/1.195` = 16 `cm^3`


c, `M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.5` = 0,25 mol `H_2SO_4`, ami `0.25*98` = 24,5 g kénsav

A kiindulási oldatunk:

100 g-jában van 95,6 g kénsav

mennyiben van 24,5 g kénsav?

y = `24.5/95.6*100` = 25,63 g kénsavoldatból indultunk ki

V = `m/rho` = `25.63/1.84` = 13,92 `cm^3`


d, `M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*2` = 0,4 mol `HNO_3`, ami `0.4*63` = 25,2 g `HNO_3`

A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 65,3 g `HNO_3`

mennyiben van 25,2 g?

z = `25.2/65.3*100` = 38,59 g salátromsav-oldatból indultunk ki.

V = `m/rho` = `38.59/1.4` = 27,57 `cm^3`.
0