Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kondenzátorok kapcsolása

Főoldal » Középiskola » Fizika
489
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bár nem írtad, de gondolom, az eredő kapacitás a kérdés. Csak annyit kell tudni, hogy éppen fordítva van, mint az ellenállásoknál: párhuzamos kapcsoláskor összeadódnak a kapacitások, soros kapcsolásnál pedig a replusz szabály érvényes.

`C_1` és `C_2` párhuzamos, eredőjük `C_12=2+4=6\ \text{nF}`. Ezekkel soros ˙`C_3`, az eredő eddig `C_123=1/(1/6+1/6)=3\ \text{nF}` (ezt számolás nélkül is tudtuk volna: érdemes megjegyezni, hogy két azonos kondenzátor soros kapcsolásánál az eredő a fele lesz).

`C_4` és `C_5` soros, eredőjük `C_45=1/(1/3+1/4)=12/7\ \text{nF}`.

`C_123` és `C_45` párhuzamosan van kapcsolva, eredőjük `C_12345=3+12/7``=33/7\ \text{nF}`. És végül az egésszel soros `C_6`, tehát a teljes eredő `C_e=1/(7/33+1/12)=``44/13~~3.38\ \text{nF}`.
0