Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamos szellők tétele

Főoldal » Középiskola » Matematika
739
1. Egy két méter magas bot árnyéka 1,8 m hosszú. Milyen magas az a fa, aminek
az árnyéka 8 m hosszú?

2. Az ABCD paralelogramma AB oldala 8,4 cm hosszú. A BC oldalán lévő P
pont 5:7 arányban osztja fel az oldalt. Húzzuk meg a D és a pontokat összekötő
egyenest és hosszabbítsuk meg az AB oldalt. A metszéspontot jelöljük E-vel.
Milyen messze van az E pont a B ponttól?

3. Szerkesszünk egy adott szakaszon olyan pontot, amely a szakaszt 5:3
arányban osztja! (Elég csak vázlatosan lerajzolni, de egyértelműen derüljön ki,
mit csinálunk!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 . Bot/botárnyéka=állandó..
2m/2.8m=x/8m=állandó!
x=fa magassága=5.71m

2.
A 2. Feladatnak 2 megoldása is lehet.
1)
BP = 5x
PC = 7x
CD / EB = 7/5
4,2 / EB = 1,4
EB = 4,2/1,4
EB = 3cm

2)
BP = 7x
PC = 5x
CD / EB = 5/7
4,2 / EB = 0.714285...
EB = 4,2/0.714285
EB = 5.879...cm

0