Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetételi változók kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
36,8 cm3 absz. alkoholt (100%-os etanol) felodunk 55,5 cm3 vízben. Hány anyagmennyiség-százalékos a keletkezett oldat? Az absz. alkohol sűrűsége 0.789 g/cm3, a víz sűrűségét 1.00 g/cm3-nek tekinthetjük.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_("etanol")` = `g/(mol)`

36,8 `cm^3` etanol az m= `rho*V` = `36.8*0.789` = 29,0352 g; ez pedig `29.0352/46` = 0,6312 mol

55,5 `cm^3` víz az 55,5 g, az pedig `55.5/18` = `3,08dot(3)` mol

Ez itt összesen `0.6312+3.08dot(3)` = 3,715 mol

3,715 mol oldatban van 0,6312 mol etanol

100 mol oldatban van `100/3.715*0.6312` = 17 mol etanol

Az oldat etanolra 17 mol%-os.
1