Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetételi változók kiszámítása

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
869
Egy ecetsavoldat 5,49 mol/dm3 koncentrációjú, a sűrűsége 0.97 g/cm3. Hány mol/kg H2O az oldat Raoult-koncentrációja??

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

1000 `cm^3` oldatban (m = `rho*V` = `1000*0.97` = 970 g oldatban) van 5,49 mol ecetsav, ami `5.49*60` = 329,4 g ecetsav

970-329,4 = 640,6 g víz

640,6 g vízben van 5,49 mol ecetsav

1000 g vízben van `1000/640.6*5.49` = 8,57 mol ecetsav

Az oldat Raoult-koncentrációja 8,57 mol/kg víz.
1