Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetételi változók kiszámítása

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
791
Mennyi a Raoult-koncentrációja (mol/kg-ban) a 3,4 anyagmennyiség-százalékos foszforsavoldatnak?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 3,4 mol foszforsav, ami `3.4*98` = 333,2 g foszforsav

Ha feltételezzük, hogy az oldat sűrűsége 1 `g/(cm^3)`, akkor 1000 g az oldat, a víz 1000-333,2 = 666,8 g.

666,8 g vízben van oldva 3,4 mol foszforsav

1000 g vízben van `1000/666.8*3.4` = 5,1 mol foszforsav.

Az oldat Raoult-koncentrációja 5.1 `(mol)/("kg víz")`.

Ha nem egy a sűrűsége, akkor kicsit máshogy kell számolni.
1