Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!! Egyszerű matek házi számelméletből

Főoldal » Középiskola » Matematika
657
Valaki légyszi segítsen bizonyítani ezt a 2 feladatot!
Előre is nagyon szépen köszönöm :)

Bizonyítsuk be, hogy 4+n2 +2 minden egész n-re teljesül.
( a négyes után egy áthúzott vonal van , azaz nem osztója)

6. Bizonyítás II.
Bizonyítsuk be, hogy minden n egész szám esetén:
a) n2 — n osztható 2-vel
b) n3 – n osztható 6-tal
c) n5 – n osztható 30-cal.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. állítás bizonyításánál azt, kell belátni, hogy a négyes maradék sohasem lehet zérus.
Ha n páros, akkor `n=2k` és akkor a maradék `2`, azaz `n^2+2=(2k)^2+2=4*k^2+2`.
Ha n páratlan, akkor `n=2k+1` és akkor a maradék `3`, azaz `n^2+2=(2k+1)^2+2=4*k^2+4*k+3`.

2/a állítás bizonyításánál azt kell felhasználni, hogy két egymást követő egész szám mindig osztható 2-vel.
Ha n páros, akkor `n=2k` és akkor a maradék `0`, azaz `n^2-n=(2k)^2-2k=4*k^2-2k+0`.
Ha n páratlan, akkor `n=2k+1` és akkor is a maradék `0`, azaz `(2k+1)^2-(2k+1)=4*k^2+4*k+1-`.
`-2k-1=4*k^2+2*k+0`
2/b állítás bizonyításánál azt kell felhasználni, hogy három egymást követő egész szám mindig osztható 6-al.
"Józan par...szti ésszel" is látható, hogy `n^3-n=(n-1)*n*(n+1)`. Nos három egymást követő egész szám közül az egyik mindig páros és az egyik mindig osztható lesz hárommal is. Azok az egészek amelyek oszthatók `2`-vel is és `3`-mal is azok oszthatók lesznek `6`-al is. 2/a állításnál már beláttuk, hogy `(n-1)*n` szorzat osztható 2-vel. Belátjuk, hogy `n^3-n` osztható 3-mal is.
Legyen tehát `n=3k+1`. Ekkor `(3*k+1)^3-(3*k+1)=3*k*(3*k+1)*(3*k+2).`
Ha `n=3*k+2`, akkor `(3*k+2)^3-(3*k+2)=3*k*(3*k+2)*(3*k+4*k+1).`
Ha `n=3*k`, akkor nyilvánvalóan adódik a `3`-mal való oszthatóság `(n-1)*n*(n+1)` alakból.

2/c bizonyításánál bevezetve `f(n):=n^5-n` jelölést és élve annak `f(n)=n(n+1)(n-1)(n^2+1)` felbontásával
kapjuk, hogy alkalmazható a 2/b állítás. Tudniillik, hogy a vizsgált alak osztható `6`-al.
Felhasználva azt az oszthatósági szabályt, miszerint a `30`-al osztható számok oszthatók `6`-al is és `5`-el is. Már csak annak `5`-el való oszthatósága van hátra. Rendre behelyettesítve az `n` ötféle alakját, kapjuk a következő szorzatokat:

`f(5·k + 1)=5·k·(5·k + 1)·(125·k^3 + 100·k^2 + 30·k + 4)`

`f(5·k + 2)=5·(5·k + 2)·(125·k^4 + 200·k^3 + 120·k^2 + 32·k + 3)`

`f(5·k + 3)=5·(5·k + 3)·(125·k^4 + 300·k^3 + 270·k^2 + 108·k + 16)`

`f(5·k + 4)=5·(5·k + 4)·(125·k^4 + 400·k^3 + 480·k^2 + 256·k + 51)`

`f(5·k)=3125·k^5 - 5·k`

Ezekből azonnal adódik, hogy f(n) osztható 5-el is.
Módosítva: 5 éve
1