Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem, segítsetek kérlek...

Főoldal » Középiskola » Matematika
499
A pénztárcában 20 Ft-osok és 5 Ft-osok vannak. Összesen 20 db érme, 210 Ft értékben. Hány 20Ft-os és hány 5 Ft- os van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x darab 5 Ft-os és 20-x darab 20 Ft-os.

5x+20(20-x) = 210

400-15x = 210

15x = 190

x = `190/15` = nem egész szám; vagy az összeg nem jó, vagy a darabszám.

Ha pl 220 Ft lenne a pénztárcában, akkor `180/15` = 12 db 5 Ft-os (12*5=60 Ft) és 8 db 20 Ft-os (8*20=160 Ft), ez összesen 60+160=220 Ft lenne.
0