Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos -Kombinatorika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
389
1. Hányféle különbözőképpen választhatunk ki egy triót a 4-tagú haveri körből (Attila, Bence, Csabi és Dani)?

2. Hány 3-jegyű számot lehet alkotni az 1, 2 és 3 számjegyekből,
ha a számjegyek a számon belül ismétlődhetnek?
ha a számjegyek a számon belül nem ismétlődhetnek?

3. Hányféleképpen választhatok magamnak a polcról 2 darab csokit 3 különböző ízűből úgy,
hogy ne legyen közöttük egyforma ízű?
hogy lehetnek egyforma ízűek is?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. 4 (vagy 4 alatt a 3 = 4, nem tudom vettétek e már), mivel ha 4ből 3at kiválasztasz, akkor tulajdonképpen 1 valakit nem választasz ki, és ez a kimaradó ember 4 lehet (A, B, C és D)

2. 33 = 27 ha ismétlődhetnek, mert mindhárom helyre 3 számjegyet választhatsz
3*2*1 ha nem ismétlődhetnek, mivel amit egyszer kiválasztottál azt mégegyszer nem tudod.

3. Ne legyen egyforma: 3, mivel az első levett csokihoz, ami 3 féle lehet 2 különbözőt választhatsz (2*3=6), de mivel a sorrend nem számít ezt elosztjuk 2-vel és így 3-at kapunk.
Lehet egyforma: 3*3=9, mivel mindkét csokinak 3 félét választhatsz.
1