Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni kémiából? Nagyon fontos lenne!!! Előre is köszönöm szépen!

Főoldal » Középiskola » Kémia
474
1. Melyik az a gáz halmazállapotú alkán amelynek 10 dm3-ének elégetéséhez 45dm3 oxigéngáz szükséges? Mindkét gáz standard állapotú.

2. Hány gramm brómbenzol keletkezik 45cm3 benzol brómozásakor?
(Benzol sürüsége: 0,88 g/cm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szerintem az alkén akar lenni, vagy a számok nem stimmelnek.

`C_nH_(2n)` + 1,5n `O_2` = n `CO_2` + n `H_2O`

10 `dm^3` alkénhez 45 `dm^3` oxigén szükséges.

1 mol alkénhez `1/10*45` = 4,5 mol `O_2` szükséges.

1,5n = 4,5

n = 3

Ez pedig a propén. `CH_2=CH-CH_3` vagy `C_3H_6`



2,

`C_6H_6` + `Br_2` `rightarrow` `C_6H_5-Br` + HBr

`M_("benzol")` = 78 `g/(mol)`

`M_("bróm-benzol")` = 157 `g/(mol)`

m = `rho*V` = `45*0.88` = 39,6 g

39,6 g benzol az `39.6/78` = 0,508 mol; 0,508 mol bróm-benzol keletkezik, ami `0.508*157` = 79,7 g.
0