Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekban valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1294
1. Egy számtani sorozat első eleme 8, differenciája 3. Határozza meg a sorozat 10. elemét és az első 10 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A differencia 3, tehát minden taghoz hozzáadódik és így kapjuk meg a következő tagot. A 10. taghoz 10-1, azaz 9szer adódik hozzás, tehát 10. tag = 8 + 9szer 3 = 35

Az első 10 tag összegére van egy képlet, a1=8 ugye, d=3, első n tag= 10
16+ ((10-1)*32 *10 = 215

Másik megoldás, ha ezt még nem vettétek:
8+35(10. tag)2 *10 = 215
0