Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
1269
1, Hány mol és hány gramm sósav van 1 dm3 1 mol/dm3-es oldatban?
2, Hány mol és hány gramm nátrium-hidroxid van 0,5 dm3 1 mol/dm3-es oldatban?
3, Hány mol és hány gramm kénsav van 250 cm3 0,1 mol/dm3-es oldatban?
4, Hány mol és hány gramm nátrium-klorid van 200 cm3 0,2 mol/dm3-es oldatban?
5, Hány mol/dm3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 500 cm3-e 2,00 gramm nátrium-hidroxidot tartalmaz?
6, Hány mol és hány gramm nátrium-hidroxidot tartalmaz 200 cm3 0,5 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid oldat?
7, Hogyan kell készíteni 500 cm3 0,1 mol/dm3-es nátrium-hidroxid oldatot?
8, Hány cm3 0,1 mol/dm3-es konyhasóoldat készíthető 15 gramm nátrium-kloridból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


1, Hány mol és hány gramm sósav van 1 dm3 1 mol/dm3-es oldatban?

1 mol HCl van benne (a sósav az oldat, a hidrogén-klorid, ami benne van, ez nem ugyanaz), ez pedig 36,5 g.


2, Hány mol és hány gramm nátrium-hidroxid van 0,5 dm3 1 mol/dm3-es oldatban?

0,5 mol NaOH van benne, az pedig `0.5*40` = 20 g


3, Hány mol és hány gramm kénsav van 250 cm3 0,1 mol/dm3-es oldatban?

0,025 mol kénsav, az pedig `0.025*98` = 2,45 g


4, Hány mol és hány gramm nátrium-klorid van 200 cm3 0,2 mol/dm3-es oldatban?

0,04 mol NaCl, az pedig `0.04*58.5` = 2,34 g


5, Hány mol/dm3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 500 cm3-e 2,00 gramm nátrium-hidroxidot tartalmaz?

500 `cm^3` oldatban van 2 g NaOH, ami `2/40` = 0,05 mol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.05` = 0,1 mol NaOH

Az oldat 0,1 `(mol)/(dm^3)`


6, Hány mol és hány gramm nátrium-hidroxidot tartalmaz 200 cm3 0,5 mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid oldat?

0,1 mol NaOH-t tartamaz, az pedig `0.1*40` = 4 g


7, Hogyan kell készíteni 500 cm3 0,1 mol/dm3-es nátrium-hidroxid oldatot?

Fogni kell egy fél literes lombikot, tölteni bele egy kis vizet. Lassan beleadagolni a 2 g NaOH-ot, mert a NaOH oldódása erősen exoterm, rendesen melegszik a lombik (még hűteni is lehet, ha szükséges); aztán ha feloldódott, akkor jelretölteni és már kész is van az oldat.

8, Hány cm3 0,1 mol/dm3-es konyhasóoldat készíthető 15 gramm nátrium-kloridból?

az elkészítendő oldat

1000 `cm^3`-e tartalmaz 0,1 mol NaCl-ot, ami `0.1*58.5` = 5,85 g

Mennyi oldatban lesz 15 g NaCl?

x = `15/5.85*1000` = 2564 `cm^3` oldat készíthető.
1