Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Numerikus matematika, lebegőpontos szám jobb oldali szomszédja

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1840
a=2 , t=4, k−=−3, k+=4 esetén mi lesz a 0.1875 lebegőpontos szám jobboldali szomszédja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Tegnap megválaszoltam itt egy nagyon hasonló kérdést: https://ehazi.hu/q/76592

A mantissza binárisan 1000, 1001, ..., 1101, 1111 lehet, azaz decimálisan 8-15. A megadott szám: `0.1875=3/16=12/64`. Tehát most a mantissza 1100, a karakterisztika -2:

`0.1875=2^-2*(1/2^1+1/2^2+0/2^3+0/2^4)`

A jobb oldali szomszédja alatt gondolom a legkisebb, 0.1875-nél nagyobb ábrázolható számot érted. Ez az a szám, aminek a mantisszája eggyel nagyobb, azaz 1101:

`2^-2*(1/2^1+1/2^2+0/2^3+1/2^4)=13/64=0.203125`
1