Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia szerves

Főoldal » Középiskola » Kémia
573
2. Két vinilcsoportot kapcsolunk össze.
a, Írd fel a keletkező vegyület szerkezeti (konstitúciós) képletét és nevét!
B, Írd fel a keletkező vegyület brómmal 1:1 arányú reakciója során keletkező termékek képletét és nevét!
3. Az etén molekulájában egy hidrogénatomot metilcsoportra cserélünk!
a, Írd fel a keletkező vegyület szerkezeti (konstitúciós) képletét és nevét!
b, Írd fel a keletkező vegyület hidrogén-klorid addíciójának reakcióegyenletét és a nevezd el a terméket!
4. Az etén molekulájában egy hidrogénatomot etilcsoportra cserélünk!
a, Írd fel a keletkező vegyület szerkezeti (konstitúciós) képletét és nevét!
b, Írd fel a keletkező vegyület bróm addíciójának reakcióegyenletét és a nevezd el a terméket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, Egy vinilcsoport képlete: `CH_2=CH-`
Két vinilcsoport által alkotott vegyület: `CH_2=CH-CH=CH_2`
buta-1,3-dién
b,
`CH_2=CH-CH=CH_2` + `Br_2` = `BrCH_2-CHBr-CH=CH2` 3,4-dibrómbut-1-én
`CH_2=CH-CH=CH_2` + `Br_2` = `BrCH_2-CH=CH-CH_2Br` 1,4-dibrómbut-2-én
3.
a, `CH_2=CH_2` => `CH_3-CH=CH_2` propén
b, `CH_3-CH=CH_2` + `HCl` = `CH_3-CHCl-CH_3` (Markovnyikov-szabály) 2-klórpropán
4.
a, `CH_2=CH_2` => `CH_3-CH_2-CH=CH_2` (but-1-én)
b, `CH_3-CH_2-CH=CH_2` + `Br_2` = `CH_3-CH_2-CHBr-CHBr_2` 1,2-dibrómbután
0