Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1299
Tudnátok segíteni ebben a feladatban? Majdnem levezettem végig, de az egyenlet felírásához egy elem hiányzik, de nem tudok rájönni mi.

Egy csapat halász vízre szállt. Eltervezték, hogy ha naponta 6 tonna halat fognak, akkor még a várható vihar előtt kifogják a megrendelt mennyiséget. Jó volt a fogás, naponta 4 tonnával többet fogtak ki a tervezettnél. Így 3 nappal lerövidítették a halászat tervezett időszakát, és még 6 tonnával többet is fogtak, mint amennyit eredetileg akartak. Mennyi halat fogtak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
N= hány nap lenne tervezetten kifogva elég hal
R= rendelt mennyiség
R= N*6=6N
R+6=10*(N-3) /behelyettesítjük az R-t
6N+6=10*(N-3) /kinyitjuk a zárójelet
6N+6=10N-30 /-6N
6=4N-30 /+30
36=4N /÷4
9=N
9 nap alatt lett volna tervezetten kifogva de 3 nappal lerövidítették a tervezett időszakot szóval 9-3=6 ami azt jelenti, hogy 6 nap alatt fogták ki a halakat és naponta 10 tonnát fogtak ki (6+4) 10*6=60t.
Válasz: 60t halat fogtak ki. (54 tonnát akartak eredetileg)
0