Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes kód, kettes komplemens kód

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1071
Adja meg azt a két, tízes számrendszerbeli számot, aminek a 8 bites alakja egyenes kódban, illetve kettes komplemens kódban 11011011!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mindkét esetben negatív szám lesz, mert a legfelső bit 1-es.
a) Egyenes kód
Az alsó 7 bit számít csak: 1011011
A helyiértékeket ugye tudod? 1·64 + 0·32 + 1·16 + 1·8 + 0·4 + 1·2 + 1·1 = 91
Mivel negatív, -91

b) kettes komplemens:
Ezt többféleképpen is ki lehet számolni, nem tudom, melyiket tanultátok:

1) Kiszámoljuk, mintha 8 bites előjel nélküli lenne:
Ekkor a felső helyiérték 128-at jelent:
128 + (a többi bitet az előbb már összeadtuk) 91 = 219
Kettes komplemensben a 0 ugyanaz, mint a 256, ez tehát 219-256 = -37

2) Másik módszer: komplementáljuk a biteket, és 1-et adunk a szamhoz:
11011011 → 00100100 → 00100101
és ezt konvertáljuk 10-esbe: 1·32 + 1·4 + 1·1 = 37
Tehát -37 így is.
1