Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Kémia
369
készíteni kell 2540 cm3 5,40 mol/dm3 koncentrációjú sósavat.
hány cm3 1,158 g/cm3 sűrűségű cc. HCL-at kell bemérni?
w=37% (tömény sósav)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

A készítendő oldat

1000 `cm^3`-ében van 5,4 mol HCl

2540 `cm^3` oldatban van `2540/1000*5.4` = 13,716 mol, ami `13.716*36.5` = 500,634 g HCl

A tömény sósav

100 g-jában van 37 g HCl

Hány g-ban van 500,634 g HCl

m = `500.634/37*100` = 1353 g tömény sósavból indultunk ki.

V = `m/rho` = `1353/1.158` = 1168,5 `cm^3` tömény sósavból indultunk ki.
0