Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Kémia
370
Készíteni kell 250 g w= 20,0%-os sósavat. Hány cm3
a bemérés a w= 38,3%-os oldatból?
(110 cm3
)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


A végső oldatunk

100 g-jában van 20 g HCl

250 g-oldatban van `250/100*20` = 50 g HCl


A kiindulási oldatunk

100 g-jában van 38,3 g HCl

Mennyiben van 50 g HCl?

m = `50/38.3*100` = 130,55 g

Valószínűleg még a sűrűség is meg van adva, mert ennyi adatból csak az oldat tömegét tudjuk kiszámolni.

`rho_("c.c.HCl")` = 1,189 `g/(cm^3)`

V = `m/rho` = `130.55/1.189` = 110 `cm^3`.
0