Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
419
Mikor fejlődik több gáz: ha 4g Mg-ot, illetve ha 4g Al-ot kísérelünk feloldani 100 cm3 1,00 mol/dm3 kénsavoldatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Első az egyenlet:

Mg + `H_2SO_4` = `MgSO_4` + `H_2`

2 Al + 3 `H_2SO_4` = `Al_2(SO_4)_3` + 3 `H_2`

Miből mennyi van?

100 `cm^3` 1 mólos kénsavoldatban van 0,1 mol kénsav

4 g Mg az `4/24.3` = 0,165 mol Mg

Az első reakcióban a kénsav elfogy, amennyi a kénsav, annyi hidrogén fejlődik, 0,1 mol.

4 g Al az `4/27` = 0,148 mol Al

A második egyenlet szerint 0,148 mol Al-hoz `0.148/2*3` = 0,222 mol kénsavra lenne szükség (de annyi nincs)

0,1 mol kénsavhoz `0.1/3*2` = `0.0dot(6)` mol alumínium szükséges. Ebből is 0,1 mol `H_2` fejlődik.

Egyenlő mennyiségű gáz fejlődik.
0