Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Kémia
469
Hány gramm NaOH-t kell bemérni
a) 2,0 dm3
0,50 mol/dm3
koncentrációjú oldathoz? (40 g)
b) 500 cm3
0,400 mol/dm3
koncentrációjú oldathoz? (8,00 g)
c) 250 cm3
0,80 mol/dm3
koncentrációjú oldathoz? (8,0 g)
d) 500 cm3
4,0 mol/dm3
koncentrációjú oldathoz? (80 g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

a,

0,5 `(mol)/(dm^3)`-es az oldat, az azt jelenti, hogy:

Az oldat 1 `dm^3`-ében van 0,5 mol NaOH

Akkor 2 `dm^3` oldatban van `2*0.5` = 1 mol NaOH, ami `1*40` = 40 g.

b,

Az oldat 1 `dm^3`-ében van 0,4 mol NaOH

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*0.4` = 0,2 mol NaOH, ami `0.2*40` = 8 g

c,

Az oldat 1000 `cm^3`-ében van 0,8 mol NaOH

250 `cm^3` oldatban van `250/1000*0.8` = 0,2 mol NaOH; ami `0.2*40` = 8 g

d,

Az oldat 1000 `cm^3`-ében van 4 mol NaOH

500 `cm^3` oldatban van `500/1000*4` = 2 mol NaOH; ami `2*40` = 80 g.
0