Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon egyszerű fizika kérdésben tud valaki segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1281
Neonreklámhoz szükséges 15kV feszültséget transzformátor állít elő a 230V-os hálozati feszültségből. A primer áramkörben olvadó biztosítékot helyeztek el, amelyet úgy méreteztek, hogy akkor szakítsa meg a primer áramkört, ha a szekunder áramkörben az áramerősség a 30 mA-t túllépi.


a. Hány menetes a szekunder tekercs, ha a primer tekercs menetszáma 650?


b. A maximális áramerősségnél mekkora teljesítményt visz át a transzformátor?


c. Hány mA-es a biztosíték?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, bme, áram, feszü, transzformátor
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Azt jegyezd meg, hogy a feszültséget a trafó a menetszámok arányában transzformálja.
Vagyis ha 230-ról (primer) 15000-et (szekunder) csinál, akkor a a szekunder oldalon 15000/230-szor annyi menet van.

a) Primer 650 menet, akkor szekunder 650·15000/230 = 42391 menet.

b) A szekunder oldali max áramerősséget tudjuk, az 30 mA. A feszültség ugyanott 15 kV, akkor a teljesítmény 30 mA · 15 kV = 45 W
Az ideális trafó veszteségmentes, tehát a primer oldalon is 45 W a teljesítmény.

c) A biztosíték a primer oldalon van.
Az áramerősséget pont fordított módon viszi át, minél nagyobb a menetszám, annál kisebb az áramerősség.
Tehát ha I a primer áramerősség és 30 mA a szekunder:
I = 30 mA · 42391 / 650 = 1956 mA
1