Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szám puzzle

Főoldal » Középiskola » Matematika
598
A háromjegyű szám számjegyei három egymást követő természetes szám (jelölik
x, x + 1, x + 2). Írja a számokat fordított sorrendben. Az összeg összege
eredeti és a kialakított számok 1332. Kérjük, adja meg az eredeti számot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a szám alakilag
N = (abc)
A számjegyek közül a középsőt jelöljük x-el, így
a = x - 1
b = x
c = x + 1

Ezekkel a szám helyiértékesen
N = 100(x - 1) + 10x + (x + 1)
A fordítottja
R = 100(x + 1) + 10x + (x - 1)

A feladat szerint az összegük
N + R = 1332
Behelyettesítve
100(x - 1 + x + 1) +2*10x +(x + 1 + x - 1) = 1332
összevonva
200x + 20x + 2x = 1332
222x = 1332
x = 6
vagyis a középső számjegy 6, így a keresett szám
N =567
********
Lehet ellenőrizni!




Módosítva: 5 éve
0