Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Középiskola » Kémia
429
Számítsa ki az alábbi oldatok tömegszázalékos összetételét, és adja meg, hogy hány gramm vizet
használtunk fel az oldatok készítéséhez?
a) 160 g oldat 8,00 g KI-ot tartalmaz (w = 5,00%, 152 g)
b) 15,0 g oldat 1,00 g KCl-ot tartalmaz (w = 6,67%, 14,0 g)
c) 270 g oldat 10,0 g CaCl2-ot tartalmaz? (w = 3,70%, 260 g)
d) 1,20 kg oldat 40,0 g NaNO3-ot tartalmaz (w = 3,33%, 1160 g)
e) 0,500 kg oldat 12,0 g CuSO4-ot tartalmaz (w = 2,40%, 488 g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

w = `8/160*100`

A víz mennyiségét pedig megtudod, ha kivonod az oldat tömegéből az oldott anyag tömegét. (160-8)

b,

w =`1/15*100`

víz: 15-1

c,

w= `10/270*100`

víz: 270-10

d,

átváltasz mindent azonos mértékegységre

1200 g oldat, 40 g oldott anyag `rightarrow` 1200-40=1160 g víz

w = `40/1200*100`

e,

500 g oldat, 12 g oldott anyag `rightarrow` 500-12=488 g víz

w = `12/500*100`
0