Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Numerikus matematika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1547
a = 2, t = 4, k_ = -3, k+ = 4
esetén mi lesz a 0,375 lebegőpontos szám jobb oldali szomszédja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, lebegőpontos, nummat
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A mantissza binárisan 1000, 1001, ..., 1101, 1111 lehet, azaz decimálisan 8-15. A megadott szám: `0.375=3/8=12/32`. Tehát most a mantissza 1100, a karakterisztika -1:

`0.375=2^-1*(1/2^1+1/2^2+0/2^3+0/2^4)`

A jobb oldali szomszédja alatt gondolom a legkisebb, 0.375-nél nagyobb ábrázolható számot érted. Ez az a szám, aminek a mantisszája eggyel nagyobb, azaz 1101:

`2^-1*(1/2^1+1/2^2+0/2^3+1/2^4)=13/32=0.40625`
0