Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
563
Légyszi valaki segítsen ebbe a három feladatba.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
15.
A súrlódás maximális értéke:
Fs = µ·mg = 0,15 · 400 N = 60 N
Az eredő erő: 80 N - 60 N = 20 N
Ez gyorsítja. F = m·a → a = F/m = 20 N / 40 kg = 0,5 m./s²

16.
m₁ = 8 kg
m₂ = 4 kg
µ = 0,2
Nevezzük a gyorsulást a-nak. Mindkét test a-val gyorsul.

Az elsőre ható erők:
Fs = µ·m₁·g = 0,2·8·10 = 16 N
A kötélerő: T
Az eredő erő gyorsítja:
(1) T - 16 = m₁·a

A másodikra ható erők:
Súly: m·g = 40 N
Kötélerő: T
Az eredő erő gyorsítja:
(2) 40 - T = m₂·a

Ha (1) és (2) egyenleteket összeadjuk:
40 - 16 = (m₁+m₂)·a
24 = 12·a
a = 2 m/s² a közös gyorsulás.

A kötélerő:
T = m₁·a + 16 = 8·2 + 16 = 32 N

17.
v₁ = 54 km/h = 15 m/s
m₁ = 2500 kg
m₂ = 500 kg
m₃ = 200 kg (a leeső csomag)
v₃ = 12 m/s (a leeső csomag sebessége hátrafelé)
v₂ = ? (a teherautó sebessége a végén)

Az impulzus kezdetben: (m₁+m₂)·v₁ = 3000·15 = 4500 kgm/s
A végén: (m₁+m₂-m₃)·v₂ - m₃·v₃ = 2800·v₂ - 200·12
A két impulzus egyforma kell legyen:
4500 = 2800·v₂ - 2400
... stb.

0