Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-Ötösöm lesz kémiából

Főoldal » Középiskola » Kémia
1407
Sziasztok! Sürgős segítségre lenne szükségem a feladatokkal kapcsolatban, mivel nem igazán értem őket:(
457/A
Hány g CuSO4*5H2O-ra és hány cm3 desztillált vízre van szükség 200 g 10,0 m/m%-os réz-szulfát oldat előállításához?
457/B
500 g 20,0 m/m%-os nátrium-karbonát-oldatot akarunk készíteni. Hány g kristályszódát (Na2CO3*10 H2oO) és hány cm3 desztillált vizet kell felhasználni ehhez?
458/A
Mekkora tömegű 11,2 m/m%-os vas(II)-szulfát-oldatot készíthetünk 30.6 g kristályvíztartalmú vas(II)_szulfátból (FeSO4*7H2O)? [Ar(Fe)=56]
458/B
Hány g 5,0 m/m%-os réz(II)-szulfát-odaltot készíthetünk 34,0 g kristályvíztartalmú sóból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A kristályvizes anyagokat fogd fel úgy, mint egy oldatot

457 A

`M_(CuSO_4)` = 159,5 `g/(mol)`

`M_(CuSO_4*5H_2O)` = 249,5 `g/(mol)`

249,5 g `CuSO_4*5H_2O`-ban van 159,5 g `CuSO_4`

100 g `CuSO_4*5H_2O`-ban van `100/249.5*159.5` = 63,93 g `CuSO_4`


Tehát tekintsük úgy a kristályos réz(II)-szulfátot úgy, mint egy 63,93 tömeg%-os réz(II)-szulfát oldatot.

Innen jöhet a keverési egyenlet:

`x*63.93+(200-x)*0` = `200*10`

Ezt kell megoldani x-re és már meg is lesz a válasz.

x = 31,28

Ennyi g kristályos réz(II)-szulfátra van szükség.


A többit ugyanígy.
1