Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
410
Sziasztok! Tudna valaki segíteni a következő feladatban?
Egy alkanol 4,6 grammjának elégetésekor 4,9 dm3 (25 C-os légköri nyomású) szén-dioxid- gáz keletkezik. Melyik alkoholról van szó?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n+1)-OH` + x `O_2` = n `CO_2` + z `H_2O` (x, z: csak nem volt kedvem számolgatni, de a feladat szempontjából lényegtelen).

4,9 `dm^3` `CO_2` az `4.9/24.5` = 0,2 mol

0,2 mol `CO_2` `0.2/n` mol alkanolból keletkezik

`0.2/n` mol alkanol tömege 4,6 g

ugyanakkor

1 mol alkanol tömege `12*n+(2n+1)+16+1` = 14n+18

Felírhatjuk az arányokat

`1/(0.2/n)` = `(14n+18)/4.6`

Ezt kell megoldanunk.

`n/0.2` = `(14n+18)/4.6`

`4.6*n` = `(14n+18)*4.6`
.
.
.
n = 2

A keresett alkanol az etanol: `C_2H_5-OH`.
1