Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg%

Főoldal » Középiskola » Kémia
1316
Hány tömeg%-a szén, hidrogén és oxigén az etanolnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
sos
0

Szia!

Az etil-alkohol (C2HOH vagy C2H6O) moláris tömege 46 g/mol. Ez azt jelenti, hogy egy mól etanol tömege 46 g. De ebben van 2 mól szén, menynek tömege 12×2=24 g, továbbá 6 mól hidrogén, ennek tömege 6×1=6 g, oxigénből pedig egy mól, ennek 16 g a tömege.
Ha ezt százalékosan akarjuk kiszámolni, csak le kell osztani az etanol moláris tömegével (és felszorozni 100-zal):
W(C)=24/46×100=52,2%
W(H)=6/46×100=13,0%
W(O)=16/46×100=34,8%
0